Gurmeetee vs. “poetee”

Üldjuhul piirdub tavalise poe teevalik madalaima klassi teega – valik võtab küll silme eest kirjuks, kuid kvaliteet ei kannata üldjuhul kriitikat. Tavalised kotiteed (loksutusteed) koosnevad teetolmust – väiksed teelehtede tükikesed, mis murduvad, kui teelehti töödeldakse. Nad küll värvivad vee ära kuid ei anna erilist maitset. Väga kaugel sellest, millist maitset ja sõltuvusttekitavat aroomi pakuvad lahtised gurmeeteed.

Paljud on väitnud, et gurmeetee (lahtine tee) on kallis. Esmapilgul võib see nii tunduda, sest ühe 50 grammise (enamlevinud suurus) kotikese hind on kohati kõrgem, kui suvalise “loksutustee” paki hind poes. Visates pilgu aga poes müüdava paki etiketile ning uurides kui palju selles tegelikult teed on, siis olukord muutub. Üldjuhul sisaldavad need kõigest 20-30 grammi teepuru ja hinnad jäävad üldiselt 1 – 2 euro vahele (so. keskmiselt 40€/kg). 50 grammi lahtist teed maksab keskmiselt 2 eurot (so. samuti 40€/kg) – paljud teed (näiteks rohelised ja puuviljateed) võimaldavad ühest kogusest mitme tõmmise tegemist, mis langetab gurmeetee hinna isegi  kordades madalamale.

Gurmee- või lahtise teega jääb küll üks mugava inimese jaoks ehk keeruline protsess – tee valmistamine. Lahtise teega ei saa nii lihtsalt kui pakiteega, et viskad kotikese kuuma vette ja varsti ongi jook valmis. Lahtist teed tuleb teha kas spetsiaalses kannus või ühe tassi jaoks mõeldud sõelades. Kõige parema tulemuse saab loomulikult kannus, millesse mahub piisavalt suur sõel, et teelehed saaksid seal vabalt paisuda, lahti rulluda ning puutuksid võimalikult suures ulatuses kokku veega. Väikestes kotikestes on see keeruline. Aga taaskord kaalub maitseelamus selle väikese ponnistuse üle.

Seetõttu julgeme väita, et kui oled kord gurmeeteed proovinud ei soovi Sa enam “kotiteed” juua.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Sellel lehel kasutatakse Akismeti rämpspostifiltrit. Vaata kuidas Sinu kommentaare töödeldakse.