Parim tee tuleb aasiast

Kuigi teed toodab rohkem kui kolmkümmend riiki üle maailma, tuleb parim siiski neist ainult viiest: Indiast, Sri Lankalt, Hiinast, Taiwanist ja Jaapanist. Kuna need riigid on koduks väga paljudele teejoojatele, siis pööratakse seal suurt tähelepanu sellele, kuidas teed kasvatatakse ning töödeldakse. Paljudes riikides toodetakse teed veel iidsete traditsioonide järgi käsitsi.

Hiina
on tee sünnimaa. Seal toodetakse erinevaid teesorte rohkem kui ei kusagil mujal. Enne II maailmasõda pärines pea pool kogu maailma teetoodangust siit, nüüdisajal toodab Hiina aga vähem kui kümme protsenti ning on sellega India järel teisele kohale langenud. Rohkem kui kaks kolmandikku Hiina teetoodangust moodustab roheline tee. Suhteliselt lühike teehooaeg jaguneb kolmeks korjeks: esimene korje on aprillis, kui ilmuvad õrnad lehepungad, teine korje toimub juuni alguses, kui põõsad on täislehteis ning vähem huvitav kolmas korje tehakse juulis. Kuulsaimad Hiina teed on Keemum (must), Longjing (roheline) ja Ti Kuan Yin (oolong).

India
on maailma suurim tee tootja (umbes kolmandik kogu teest). Kuigi arvestades riigi rahvaarvu ning viimaste suurt teearmastust, siis jõuab riigist välja ainult pool kogu toodangust. Kuulsaimad kasvupiirkonnad on Darjeeling, Assam ja Nilgiri ning pea kõik toodavad musta teed. Teed toodetakse väikestes perekasvandustes, mida on üle India ligi 40 000.

Sri Lanka,
mida tihti kutsutakse ka Tseiloniks (endine koloniaalnimi), on suuruselt kolmas teetootja. Sri Lanka on suhteliselt uus kasvataja – teeajalugu veidi üle saja aasta. Kolm kuulsaimat teepiirkonda on Dimbula, Uva ja Nuwara Eliya. Enamus Tseiloni teeaedu asuvad 1 000 kuni 2 500 meetri kõrgusel, kus teepõõsad annavad tänu kuumale ja niiskele ilmale saaki iga seitsme-kaheksa päeva järel. Teed asetatakse klassidesse selle järgi millisel kõrgusel see kasvanud on: mida kõrgemal, seda kvaliteetsem.

Jaapan
on väga suur praktiliselt ainult rohelise tee tootja. Riigi suure teesõltlasest rahvaarvu tõttu eksporditakse kõigest 2 protsenti kogu toodangust. Kõige kuulsamad teed on Sencha, Genmai Cha ja Gyokuro. Jaapani roll teemaailmas on ebaproportsionaalne selle toodanguga. Tee mängib väga olulist rolli Jaapani kunstis, filosoofias, ajaloos ja igapäevaelus. Maailmakuulus oma tee valmistamise ja joomise rituaali poolest – Jaapani teetseremoonia.

Taiwani
kutsutakse tihti ka Formosaks – nimi, mille andsid Portugali kaupmehed ja tähendab ilusat saart. Siin toodetud teed kutsutakse oolongiks, musta ja rohelise tee vahepealne. Majanduse varajastel kasvuaastatel eksporditi enamus Taiwani teest. Küll aga on praegune majanduse heaolu kasvatanud rahva kellele maitseb paljude arvates maailma parim oolong. Nüüdisajal eksporditakse kõigest 2% saareriigi kuulsast toodangust. Oolong jaguneb kolmeks kategooriaks: tume oolong, jade oolong ning peaaegu roheline pouchong tee.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Sellel lehel kasutatakse Akismeti rämpspostifiltrit. Vaata kuidas Sinu kommentaare töödeldakse.