Hea tee saladus

Ostes kuitahes kallist teed, kui seda valesti valmistada, on see ikkagi kohutav.

Sellise õppetunni saavad enamik algajaid. Paljud, kes ütlevad, et neile ei meeldi üks või teine tee, on saanud hoopis seda valesti valmistatud varianti. Nii võib saada jubeda kogemuse kogu eluks, kuigi seda saab lihtsa vaevaga muuta – tuleb vaid õigesti valmistatud teed juua.

Paljudes restoranides ja kohvikutes, ning mis siin salata – ka kodudes, minnakse lihtsama vastupanu teed ning kõikide teede valmistamiseks kasutatakse sama temperatuuriga vett. See oleks sama kui pakkuda veinikeldris toatemperatuuril valget veini või liharestoranis ainult well done liha.

Hea tee valmistamiseks ei ole vaja doktorikraadi, aga see pole ka niisama lihtne kui teekotikese keeva veega ülevalamine. Toome siinkohal ära peamise, et omale mõnus maitsev tassike teed teha.

.

Vesi

Tee valmistamiseks ei ole vaja just ideaalset vett, aga kui see maitseb veidi imelikult, siis maitseb samuti ka sellest valmistatav tee. Kui kraanist voolab keskmise karedusega maitsetu ja lõhnatu vesi, siis on esimene samm juba tehtud.

Hiinlased kutsuvad keedetud vett surnud veeks. Seepärast ei saa mitmeid kordi keedetud veest parimat tassikest teed.

Kogus

Liiga suurest kogusest teest saab mõru joogi ja tühja rahakoti. Liiga vähesest aga lahja leotise. Kõige lihtsam on arvestada üks teelusikatäis (ca. 3g) teed ühe tassi (250ml) kohta. Pane tähele, et tavapärased kruusid on suuremad – 300-400ml. Nüüd läheb aga veidi keerulisemaks. Mõnda suurelehelist valget ja oolong teed läheb 3 grammi sisse 2 teelusikatäit, purustatud või tihedalt kokku rullitud teed (näiteks Safari), mahub ühte teelusikasse aga rohkem kui 3 grammi… Päeva lõpuks on oluline katsetada ja selgitada enda jaoks välja see kõige õigem kogus.

Temperatuur

Ideaalne temperatuur sõltub tee sordist. Keevat vett kasuta musta, tumeda oolong või taime/puuvilja teede jaoks. Need teed on tugevamad ja taluvad kõrvetamist, nad isegi vajavad seda, et oma aroom vallandada. Rohelised ja valged teed on õrnemad ning vajavad jahedamat vett. Liiga kuuma veega tehes tuleb tõmmis kibe. Liiga jaheda veega tehtud tee on aga jällegi nõrk ja maitsetu. Kui Sul pole termomeetrit või vastavat teekannu, siis lase keema tõusnud veel 5 minutit jahtuda ning saadki ca 80 kraadise vee.

Aeg

Öeldakse, et aeg parandab kõik haavad. Aeg teeb tee aga kibedaks. Musta tee jaoks piisab 3-5 minutist – pikem aeg teeb tee liiga tummiseks ja mõruks. Valged ja tumedad oolong teed on jällegi kõige andestavamad – 3-5 minutit on nende jaoks samuti piisav, aga sobivad juua ka pärast pikemat aega. Rohelisele teele piisab 2-3 minutist, kui Sulle meeldib kange tee.

Varustus

Õige varustus on sama oluline kui vee temperatuur või tõmbamise aeg. Kuumas vees paisuvad teelehed isegi kuni 5 korda. Selleks, et nad endast parima saaksid anda, tuleks neile ruumi anda. Kui kasutad sõela, siis võiks see olla võimalikult lai ja sügav.

Tee

Kõik eelnev on väga oluline, aga kui Sul pole head teed, siis pole sellest väga abi. Osta parim, mida saad endale lubada ja võid olla kindel, et naudid seda.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Sellel lehel kasutatakse Akismeti rämpspostifiltrit. Vaata kuidas Sinu kommentaare töödeldakse.